Feestelijke soesjestoren

5 reviews
Met een zelfgemaakte soesjestoren steel jij de show! De soesjestoren is super gemakkelijk om te maken en bovendien zijn de soesjes heerlijk van smaak!
45 min. + 30 min. oventijd
Feestelijke soesjestoren

Soesjes zijn helemaal niet moeilijk maar toch super leuk om te maken! Met verschillende soorten chocolade kun je alle kanten op. Maak bijvoorbeeld roze en gouden soesjes of bestrooi ze met lekker veel poedersuiker. Deze soesjestoren maak je door een berg soesjes aan elkaar te plakken met wat karamel. Binnenin zit een steuntje van karton verstopt. Super feestelijk toch?

  • Aantal porties: voor 40 soesjes (ruim voldoende voor 1 toren plus wat extra om te snoepen)
  • Bereidingstijd: 45 minuten
  • Oventijd: 25-30 minuten
  • Keukenbenodigdheden: pannetje, houten lepel, spuitzak, bakpapier, bakplaten, mixer, vul-spuitmondje, stevig vel papier (A4)

Soesjestoren

Bereidingswijze soesjes

  1. Verwarm de oven voor op 200º C.
  2. Breng boter, water en zout in een pannetje met dikke bodem rustig aan de kook. Voeg de bloem in één keer toe en roer door met een houten lepel of spatel. Laat het deeg drie minuten rustig doorkoken, roer af en toe door.
  3. Doe het deeg in een kom, laat een paar minuten afkoelen en roer dan een-voor-een de eieren erdoor. Voeg het volgende ei pas toe als het vorige helemaal is opgenomen. Doe het deeg in een spuitzak, knip het puntje af zodat er een opening van ongeveer 1 cm ontstaat.
  4. Spuit dopjes van 2 - 2,5 cm ø met een paar centimeter tussenruimte op met bakpapier beklede bakplaten. De soesjes gaan flink rijzen in de oven dus maak ze niet te groot. Duw met een natte vinger de puntjes op de soesjes terug, zodat ze mooi glad zijn. Bak de soesjes in 25-30 goudbruin, liever iets te lang dan te kort. Doe de oven tussentijds niet open! Maak direct na het bakken een kleine sneetje in de onderkant van elk soesje, zodat tijdens het afkoelen nog wat extra stoom kan ontsnappen.

Bereidingswijze vulling

  1. Meng de instant cream met melk en water met een mixer met garde in 3 minuten op de hoogste versnelling. Proef en voeg eventueel nog wat vanille en/of poedersuiker toe.
  2. Doe de vulling in een spuitzak met (vul-)spuitmondje en vul de afgekoelde soesjes via de opening in de onderkant met de room. Eventueel kun je de soesjes ook opensnijden en vullen met behulp van twee lepeltjes (doop de soesjes in dat geval voor het opensnijden in de gesmolten chocolade).

Bereidingswijze chocoladeglazuur

  1. Verwarm 50 gram ruby chocolade met 1-2 el poedersuiker en 1-2 el melk au-bain-marie en roer tot de chocolade gesmolten is. Voeg eventueel een eetlepel honing toe voor mooi glanzende glazuur en wat (cacao)boter voor een romige, vloeibare substantie.
  2. Doop ⅓ van de soesjes met de bovenkant in het chocoladeglazuur en zet ze weg om te drogen.
  3. Herhaal stap 1 en 2 met de gold chocolade en bestrooi de overgebleven soesjes met poedersuiker. Bewaar de slagroomsoesjes tot gebruik in de koelkast.

Assemblage

  1. Maak van een vel stevig papier een pion ter grootte van een ijshoorntje en zet dit vast met een nietje of paperclip. Zet het hoorntje in het midden van een mooi bordje.
  2. Maak een droge karamel: zet een pannetje op het vuur, strooi wat suiker in het midden en wacht tot dit gesmolten is. Voeg steeds wat suiker toe op de plekken waar de suiker gesmolten is. Zet het vuur laag zodra alle suiker vloeibaar is.
  3. Plaats de eerste laag soesjes rondom het hoorntje op het bordje. Doop de soesjes voor de volgende laag kort in de karamel en stapel ze direct met de onderkant op de eerste laag. Stapel zo verder tot een feestelijke soesjestoren en sluit af met het allermooiste soesje bovenop.

Liever gewoon eenvoudige soesjes maken die je zelf kunt vullen met je vulling naar wens? Bekijk het basisrecept voor soezendeeg.

Dit bericht is geplaatst in: Bakrecepten, Gebak recepten, Zoete recepten

Opmerkingen (1)

Plaats een reactie