Soezen recept
Soezendeeg is ontzettend leuk om te maken en met de juiste instructies helemaal niet moeilijk. Het belangrijkste is dat het deeg voor het bakken een paar minuten rustig kookt en je het volgende ei pas toevoegt als het vorige helemaal is opgenomen. Hier moet je het beslag wel even stevig met de hand voor doorkloppen! Dat zorgt ervoor dat de soezen goed rijzen tijdens het bakken.
Kleine soesjes, profiteroles, grote Bossche bollen of eclairs: je maakt het allemaal met dit basisrecept voor soezendeeg.
Hoe maak je soezen?
- Aantal porties: voor +- 40 soesjes
- Bereidingstijd: 20 minuten
- Oventijd: 25-30 minuten
- Keukenbenodigdheden: Pannetje, houten lepel, spuitzak en een met bakpapier beklede bakplaat.
1. Verwarm de oven voor op 200º C en verzamel alle ingrediënten op kamertemperatuur.
2. Breng boter, water en zout in een pannetje met dikke bodem rustig aan de kook.
3. Voeg de bloem in één keer toe en roer door met een houten lepel of spatel. Laat het deeg drie minuten rustig doorkoken, roer af en toe door.
4. Doe het deeg in een kom zodat het iets afkoelt en roer dan een-voor-een de eieren erdoor. Voeg het volgende ei pas toe als het vorige helemaal is opgenomen.
5. Doe het deeg in een spuitzak, knip het puntje af zodat er een opening van ongeveer 1 cm ontstaat.
6. Spuit dopjes van 2 - 2,5 cm ø met een paar centimeter tussenruimte op met bakpapier beklede bakplaten. De soesjes gaan flink rijzen in de oven dus maak ze niet te groot. Duw met een natte vinger de puntjes op de soesjes terug, zodat ze mooi glad zijn.
7. Bak de soesjes in 25-30 goudbruin, liever iets te lang dan te kort. Doe de oven tussentijds niet open! Maak direct na het bakken een kleine sneetje in de onderkant van elk soesje, zodat tijdens het afkoelen nog wat extra stoom kan ontsnappen.
Tip: Vul de afgekoelde soesjes via de opening in de onderkant met bijvoorbeeld slagroom, banketbakkersroom of ijs. Grote soezen kun je ook opensnijden en vullen met behulp van twee kleine lepels.
Variatie tips
Met soezendeeg kun je qua vorm en vulling alle kanten op. Kort gezegd: als je er slagroom mee op smaak kunt brengen, dan kun je er ook een soes mee vullen. Maar niet alleen zoete vullingen doen het goed in een soes: gevuld met een hartige mousse maak je van ieder soesje een chique borrelhap.
Opmerkingen (1)