Vanaf €35,- gratis verzending in NL
Klanten geven ons gemiddeld een 9.5!
Producten om blij van te worden
Verse producten met zorg verpakt

Cijfertaart

3
(2)
Is het geen plaatje? Deze cijfertaart krijgt van ons een dikke tien!
45 min. + 20 min. oventijd
Cijfertaart

De cijfertaart of number cookie cake is een graag geziene gast op verjaardagen, jubileums en oudjaarsavond. Je haalt er ongeveer 6 porties uit, ideaal voor een kleiner gezelschap of juist een leuke aanvulling voor een sweet table met meerdere traktaties.

Deze beauty bestaat uit twee lagen krokante koek met daarop een heerlijke laag crème chantilly. En dan kan het versieren beginnen. Het is het mooiste om de cijfertaart te voorzien van allerlei lekkers in dezelfde kleurstelling, maar ga vooral lekker los!

  • Aantal porties: 6
  • Bereidingstijd: 45 min. + 3 uur wachttijd + 20 min. oventijd
  • Keukenbenodigdheden: mixer, bakspatel, vershoudfolie, deegroller, cijfertaart sjabloon (28 cm hoog, zie tip), 2 bakmatjes, 2 bakplaten, spuitzak, glad spuitmondje (15 mm)

Bereidingswijze

  1. Laat de boter minimaal een uur (liefst een nacht) op kamertemperatuur komen. Klop de boter met de suiker en vanille tien minuten tot het helemaal zacht en luchtig en bijna wit van kleur is. Dit gaat het beste in een staande mixer met een platte klopper. Schraap de boter tussentijds een paar keer van de wand van de kom om ervoor te zorgen dat alles gemengd is.
  2. Voeg het zout en de bloem toe en spatel alles goed door elkaar. Vorm een rechthoek van het deeg, verpak het in vershoudfolie en leg het minimaal 1 uur (of zoals je uitkomt) in de koelkast om te rusten.
  3. Bestuif de deegroller en het deeg aan beide kanten licht met bloem. Rol het deeg op een bakmatje uit tot een egale lap van minimaal 8 mm dik. Om ervoor te zorgen dat de lap overal even dik is kun je aan de zijkanten twee latjes neerleggen met de juiste dikte of een verstelbare deegroller gebruiken. Het is handig om een bakmatje in plaats van bakpapier te gebruiken, omdat bakpapier niet goed blijft liggen tijdens het uitrollen van het deeg. Je hoeft het bakmatje nog niet op de bakplaat te leggen.
  4. Leg een cijfertaart sjabloon in het midden van de uitgerolde deeglap. Snij met behulp van een scherp mesje het deeg rondom het sjabloon weg. Als je geen sjabloon hebt kun je het cijfer ook overtrekken of uitprinten op een stevig A4’tje (tip: kies een zo recht en dik mogelijk lettertype, bijvoorbeeld Open Sans Extra Bold en druk alleen de randen van het cijfer af in lichtgrijs om inkt te besparen). Raap het afgesneden deeg bij elkaar, kneed het kort door en maak op dezelfde manier een tweede koek. Misschien moet je het deeg alvast een beetje in de vorm van het cijfer bij elkaar puzzelen om te zorgen dat het genoeg is. Van overgebleven deeg kun je een reserve cijfer of losse koekjes maken. Leg de bakmatjes met de koeken op één grote of twee kleinere bakplaten en zet ze tot gebruik (liefst een half uurtje) in de koelkast. Dit zorgt ervoor dat de koeken tijdens het bakken beter hun vorm behouden. Als de bakplaat niet in de koelkast past kun je voor deze stap ook een snijplank gebruiken.
  5. Verwarm de oven voor op 160º C (hetelucht). Bak de koeken in 20 minuten op de bakplaat in het midden van de oven. De koeken blijven vrij licht, haal ze bij de eerste tekenen van goudbruine randjes uit de oven. Druk eventuele bobbels meteen zachtjes plat met de achterkant van een vork. Laat de koeken helemaal afkoelen op de bakplaat.
  6. Klop het instant cream poeder met de melk en het water in de mixer met een ballongarde in 3 minuten tot een stevige crème chantilly. Doe de crème in een spuitzak met glad spuitmondje.
  7. Leg de eerste koek voorzichtig op een passende snijplank of andere platte ondergrond om de cijfertaart op te presenteren. Zorg ervoor dat de ondergrond helemaal vlak is. Ondersteun de koek tijdens het verplaatsen naar de plank, bijvoorbeeld met een lang glaceermes. Breekt de onderste koek toch, schuif hem dan weer netjes in elkaar (zie je straks niets meer van).
  8. Spuit dopjes van de crème op de onderste laag koek. Eerst rondom langs de rand en daarna in het midden. Leg de volgende laag koek er voorzichtig bovenop en bedek die op dezelfde manier met de crème. Versier de cijfertaart met allerlei lekkers, zoals crunchies, chocolade hartjes, mini marshmallows, crispearls, musketzaad, eetbare bloemen en versieringen van fondant. Het is het mooiste om versieringen binnen een bepaald kleurthema te gebruiken, maar ga vooral lekker los!

    Je kunt de cijfertaart met een broodmes in stukken snijden: Houd de bovenste laag koek tussen duim en wijsvinger vast en zaag met het broodmes de bovenste koek door. Duw het mes naar beneden en druk de onderste laag koek in één keer doormidden.
Dit bericht is geplaatst in Recepten, Dessert recepten, Bakrecepten en getagged met Vanille extract, zout, Zeeuws bloem

Opmerkingen (0)

Plaats een reactie
Gebruikte ingrediënten
Vanille Extract (100 gram)
De Notenshop
Waardering:
95% of 100
21,95
Zeeuwse Bloem
De Notenshop
Waardering:
95% of 100

Vanaf 1,95

Zeeuwse Bloem
Zeeuwse Bloem
1000 gram stazak
Info
De voorraad wordt opgehaald
1,95
 1,95/kg
25000 gram baal
Info
De voorraad wordt opgehaald
37,95
 1,52/kg