Zoet korstdeeg

0 review
Dit veelzijdige deeg is een must have in je basis repertoire. Met dit basisrecept maak je in een aantal stappen zoet korstdeeg.
Baktijd wordt geladen...
Zoet korstdeeg

Zoet korstdeeg wordt ook wel zandkorstdeeg genoemd en is de perfecte basis voor bijvoorbeeld tarteletten, taarten (zoals citroen meringue) of galettes (vrije vorm taart). Een andere fijne bijkomstigheid is dat je dit deeg perfect kunt invriezen, zo heb je altijd een basis voor je taart bij de hand.

  • Aantal porties: 2
  • Bereidingstijd: 15 minuten
  • Keukenbenodigdheden: Werkbank, vershoudfolie, kommetje en vork

Bereidingswijze

1. Zet alle ingrediënten klaar.

Ingrediënten voor zoet korstdeeg

2. Mix je bloem, poedersuiker & zout samen op je werkbank. Voeg de boter toe en werk dit in je bloemmengsel door het tussen je duim en vingers te wrijven. Zorg ervoor dat je redelijk grote stukken boter overhoudt.

Gemixte ingrediënten voor zoet korstdeeg

3. Wanneer je deeg er zoals bovenstaand uit ziet, maak je een welletje in het midden en voeg je het geklopte ei toe.

Voeg het ei toe aan het korstdeeg

4. Kneed je mengsel tot het deeg net samenkomt. Snijd het hierna in 2 delen.

Zoet korstdeeg door midden gesneden

5. Verpak beide delen apart in vershoudfolie. Laat het deeg wat je gaat gebruiken eerst minimaal 2 uur in de koelkast koelen voor gebruik, het andere deel kun je eventueel invriezen voor een volgend gebruik. Vergeet je deeg niet met een datum te markeren. Het is tot 3 maanden houdbaar in de vriezer of tot een week in de koelkast.

Eindresultaat zoet korstdeeg

Tip: Vervang 40 gram van de bloem door 40 gram cacao voor een chocoladeversie van het deeg. Vergeet niet het deeg eerst blind te bakken op 170 °C voor 15-20 minuten, daarna zonder blinde vulling voor nog 10 minuten of tot goudbruin, voor je een vulling toevoegt. In de blog 'Wat is blind bakken?' leggen we je uit wat blind bakken precies is en hoe je moet doen.

Variaties met zoet korstdeeg

Een paar vulling ideeën zijn bijvoorbeeld door het afgebakken deeg in te smeren met:

  • Chocolade, daarna te vullen met kersenjam, banketbakkersroom en aftoppen met vers fruit voor fruittaartjes.
  • Een amandel frangipane vulling met een vanille-limoenroom en verse mango.
  • Een chocoladeversie met passievrucht.

Je kunt het zo gek maken als dat je zelf wilt!

Dit bericht is geplaatst in: Bakrecepten, Zoete recepten, Basisrecepten

Opmerkingen (0)

Plaats een reactie