Vanaf €35,- gratis verzending in NL
Klanten geven ons gemiddeld een 9.5!
Producten om blij van te worden
Verse producten met zorg verpakt

Naanbrood

0
(0)
Met dit basisrecept maak je zelf het lekkerste naanbrood!
20 min. + 60 min. wachttijd + 8 min. baktijd
Naanbrood

De meeste mensen kennen naan uit de Indiase keuken. Het is een lekker luchtig wit platbrood, perfect voor bij een kruidige curry. Naan is kant-en-klaar te koop in de supermarkt of toko, maar als je eenmaal verse naan hebt gegeten wil je nooit meer anders!

Dankzij de toevoeging van yoghurt is dit verse naanbrood lekker luchtig en snel klaar. In de Indiase keuken wordt veel ghee (geklaarde boter) gebruikt. Je kunt het eventueel vervangen door gewone gesmolten boter. De smaak van de naan is dan wel iets neutraler. Onderaan het recept vind je nog een aantal heerlijke variaties.

  • Aantal porties: 8-12 naanbroodjes (afhankelijk van de grootte)
  • Bereidingstijd: 20 min. bereidingstijd + 60 min. wachttijd + 8 min. baktijd (per stuk)
  • Keukenbenodigdheden: garde, mixer met deeghaak, deegroller, bakkwast, (pizza)steen of (gietijzeren) pan

Hoe maak je naanbrood?

  1. Zet alle ingrediënten klaar.
Ingrediënten voor naanbrood

2. Roer de droge ingrediënten met een garde door elkaar. Smelt de ghee en meng dit met de yoghurt en het water. Voeg de natte ingrediënten toe aan de droge ingrediënten en kneed dit in minimaal 10 minuten tot een zacht en soepel deeg.

Ingrediënten voor naanbrood gemengd

3. Vorm een bal van het deeg. Wentel dit door een drupje olie.

Deegbal voor naanbrood

4. Laat het deeg losjes afgedekt 60 minuten rusten of tot het deeg in volume is verdubbeld.

Laat het deeg voor naanbrood rijzen

5. Verdeel het deeg naar wens in 8 tot 12 bolletjes en rol elk bolletje uit tot een cirkel, ovaal of traditionele druppelvorm van ½ cm dik.

Vorm bolletjes of druppels van het deeg

6. In de oven: Verhit een (pizza)steen minimaal 30 minuten in de oven terwijl de oven op de maximale temperatuur voorverwarmt. Leg de naan op de steen en bak 3-4 minuten per kant tot er donkere (maar nog net niet verbrande) vlekken ontstaan. Houdt ze losjes afgedekt onder aluminiumfolie warm en bak op deze manier de rest van de naan.
Op het fornuis: Verhit een (gietijzeren) pan met dikke bodem op hoog vuur en bak de naan zonder boter of olie 3-4 minuten per kant tot er donkere (maar nog net niet verbrande) vlekken ontstaan. Houdt ze losjes afgedekt met aluminium folie warm (eventueel in een voorverwarmde oven) en bak op deze manier de rest van de naan.

Vers bereidt naanbrood

7. Bestrijk de naan na het bakken met extra ghee en serveer bij een kruidige curry. Eet smakelijk!

Naanbrood op grill

Knoflook-koriander naan en andere variaties

Een favoriet van velen is naan met knoflook en koriander. Maak je eigen knoflook-ghee om de naan na het bakken mee te bestrijken: smelt een ruime hoeveelheid ghee op laag vuur, voeg een paar in plakjes gesneden tenen verse knoflook toe en laat dit een paar minuten rustig pruttelen. Bestrooi de naan vlak voor het serveren met verse koriander. Geen fan van koriander? Probeer dan eens peterselie.

Een andere heerlijke variatie is naan gevuld met kaas. Rol hiervoor twee kleinere deegbolletjes wat dunner uit, verdeel een handje geraspte kaas over één van de twee plakken deeg en dek af met de andere plak. Druk de randen rondom goed dicht en bak op dezelfde manier als de gewone naan.

Traditioneel wordt naan gebakken in een tandoor oven. Dit effect kunnen we thuis nabootsen in een loeihete oven op een (pizza)steen. Hoe heter het bakoppervlak, hoe beter. Maak ook eens naan op de BBQ!

Dit bericht is geplaatst in: Recepten, Bijgerechten, Bakrecepten

Opmerkingen (0)

Plaats een reactie
Gebruikte ingrediënten
Instant Gist
De Notenshop
Waardering:
96% of 100

Vanaf 2,75

Instant gist
Instant Gist
150 gram pot
Info
De voorraad wordt opgehaald
2,75
 18,33/kg
10000 gram doos
Info
De voorraad wordt opgehaald
109,95
 11,00/kg