Warme chocolademelk

Er gaat niets boven een mok dampende warme chocolademelk na een frisse herfstwandeling of op een koude winteravond. En hoewel kant-en-klare chocolademelk uit een pak natuurlijk makkelijk is, kan het echt niet tippen aan de smaak van zelfgemaakte chocolademelk.
Zelf warme chocolademelk maken is bovendien heel eenvoudig én je hebt er waarschijnlijk alle ingrediënten al voor in huis. In dit basisrecept laten we je twee manieren zien. Ga je voor de klassieke methode met cacaopoeder en suiker? Dit zorgt voor een nostalgische, pure chocoladesmaak die bovendien toch vrij licht is. Of kies je voor de ultieme romigheid? Door pure chocoladedruppels in warme melk te smelten, creëer je een nog rijkere chocolademelk.
Welke versie je ook kiest: met een toef slagroom, een beetje cacao uit een theezeefje en mini marshmallows erop is je geluksmomentje compleet!
Aantal porties: 1 persoon
Bereidingstijd: 5 minuten
Keukenbenodigdheden: steelpannetje, grote mok, bakspatel of garde, koffielepel
Bereidingswijze:
- Zet alle ingrediënten klaar

2. Giet de melk in een steelpannetje en breng op middelhoog vuur tegen de kook aan. Roer regelmatig door met een spatel of garde of velvorming te voorkomen.

3. Doe intussen de cacao of chocoladedruppels met de suiker in een mok. Giet er, als je cacao gebruikt, alvast een scheutje melk bij terwijl de rest van de melk verder opwarmt en roer dit tot een papje.

4. Giet de hete melk erbij. Laat, als je chocoladedruppels gebruikt, eerst een minuutje staan en roer daarna tot een gladde chocolademelk.

5. Maak naar wens af met verse slagroom, cacao en mini marshmallows. Geniet van je zelfgemaakte warme chocolademelk!

Witte chocolademelk, chocolademelk met kardemom en andere variaties
Dit recept voor warme chocolademelk is de perfecte basis om mee te variëren. Het bestaat misschien maar uit een paar ingrediënten, maar met elk van die ingrediënten afwisselen om een andere versie te maken.
- Kies je favoriete melk. In plaats van gewone melk is warme chocolademelk ook heel geschikt om met plantaardige versies te maken. Kokosmelk is onze favoriet, omdat kokos heel goed samengaat met chocolade. Je kunt ook een deel van de melk vervangen door slagroom.
- Daarnaast kun je verschillende soorten chocolade gebruiken. Pure chocolade is de klassieker, omdat het niet zo zoet is als melkchocolade. Maar wie echt van zoet houdt kan ook melkchocolade of witte chocolade gebruiken. En voor de salted caramel liefhebbers is warme chocolademelk van gold chocolade ook zeker een aanrader (maak af met mini blokjes fudge op de slagroom!). Voor een mokka-versie kun je een beetje oploskoffie toevoegen aan de cacao of chocolade.
- In plaats van gewone suiker kun je ook allerlei andere zoetstoffen gebruiken. Zo geeft kokosbloesemsuiker een lekkere getoaste karamelsmaak. Daarnaast kan het ook heel lekker zijn om een scheutje koffiesiroop of alcohol toe te voegen, waarbij rum of Baileys inmiddels ook wel klassiekers zijn te noemen. Tot slot kun je de warme chocolademelk nog wat verfijnder maken door er winterse specerijen aan toe te voegen, zoals koekkruiden, anijs, gember, kardemom of zelfs chili.











Opmerkingen (0)