Vanaf €35,- gratis verzending in NL
Klanten geven ons gemiddeld een 9.5!
Producten om blij van te worden
Verse producten met zorg verpakt
95% van 100
9.5 / 10
Toon alle reviews

Lemon posset

0
(0)
Een klassiek Engels dessert dat er niet alleen leuk uitziet, maar ook heerlijk smaakt. Om je vingers bij af te likken!
30 min. + 4 uur wachttijd
Lemon posset

Lemon posset is een origineel toetje. Het is makkelijk om te maken en een echte allemansvriend, omdat het van nature glutenvrij, alcoholvrij en vegetarisch is. Waar bij panna cotta gebruik wordt gemaakt van gelatine om het te laten opstijven is dat bij lemon posset niet nodig. Het zuur van het citroensap zorgt ervoor dat de eiwitten in de room stollen. We laten de slagroom eerst een tijdje rustig inkoken zodat een deel van het water verdampt, dit is nodig om de juiste stevigheid in dit Engelse dessert te bereiken. Het resultaat is een heerlijk romig en fris dessert met een fluweelzachte textuur.

Je kunt de lemon posset serveren in mooie glaasjes of uitgeholde halve citroenen. Dat laatste is ook handig wanneer je de lemon posset voor een grote groep wilt maken, leuk voor bijvoorbeeld een tuinfeest! In plaats van citroen kun je de lemon posset ook met andere citrusvruchten maken. Onder aan het recept vind je nog een aantal heerlijke variaties.

  • Aantal porties: 4 personen
  • Bereidingstijd: 30 minuten
  • Wachttijd: 15 minuten + 4 uur
  • Keukenbenodigdheden: keukenmes, lepel, vergiet, steelpannetje, kom

Bereidingswijze

1. Zet alle ingrediënten klaar.

    2. Snij de citroenen over de lengte doormidden. Snij het vruchtvlees bij de aanzet los en schep het er met een lepel uit. Bewaar de uitgeholde halve citroenen. Hak het vruchtvlees grof, doe het in een vergiet met een kom eronder en vang het sap op: Gebruik de bolle kant van een lepel om er 70 ml sap uit te drukken.

      3. Zet een steelpannetje met de room, suiker en zout op het vuur. Breng rustig tegen de kook aan en laat 15 minuten zachtjes inkoken.

        4. Zet het vuur uit, laat één minuut afkoelen en roer dan het citroensap erdoor. Laat 15 minuten staan. Passeer de citroenroom daarna door een vergiet met een kom eronder. Het is handig om bijvoorbeeld een beslagkom met schenktuit te gebruiken, of vang de citroenroom op in een kom en schenk het daarna in een melkkannetje.

          5. Leg de uitgeholde halve citroenen in een schaal. Tip: Een stuk aluminiumfolie eronder zorgt ervoor dat ze op hun plaats blijven liggen. Vul de halve citroenen tot net onder de rand of gebruik glaasjes of kopjes om de lemon posset in te serveren.

            6. Laat de lemon posset eerst 30 minuten afkoelen op het aanrecht en verplaats daarna naar de koelkast om minimaal 3 uur (of een nacht) op te stijven. Dek losjes af met vershoudfolie om te voorkomen dat smaken van andere gerechten in de koelkast in de room trekken. Maak de lemon posset naar wens af met een klein takje verse tijm of munt, gehakte pistachenootjes, verse framboos of eetbaar bloemetje. Enjoy! 

            Orange posset, lemon posset brûlée en andere variaties

            Citroen is het meest bekend en populair voor dit klassieke Britse dessert. In plaats van citroen kun je ook posset maken van allerlei andere citrusvruchten, zoals grapefruit of sinaasappel. Daarbij kun je de room infuseren met kruiden door ze mee te laten trekken tijdens het inkoken. Kardemom met sinaasappel is bijvoorbeeld een geweldige combinatie. Of geef de lemon posset een simpele maar indrukwekkende crème brûlée-twist door ze te bestrooien met een schepje rietsuiker en dit af te branden met een crème brûlée brander.

            Met hetzelfde gemak maak je met dit recept voor lemon posset een compleet ander dessert: Schep het in een cocktailglas met biscuit crumble of gebroken meringues en verse aardbeien in siroop. Het is dan niet meer glutenvrij.

              Dit bericht is geplaatst in Recepten, Dessert recepten, Glutenvrije recepten en getagged met Citroen, Kristalsuiker, Zout

              Opmerkingen (0)

              Gebruikte ingrediënten
              Zeezout Fijn
              De Notenshop
              Waardering:
              94% of 100

              Vanaf 1,25

              Fijn zeezout
              Zeezout Fijn
              500 gram
              Info
              De voorraad wordt opgehaald
              1,25
               2,50/kg
              25000 gram baal
              Info
              De voorraad wordt opgehaald
              34,95
               1,40/kg
              Kristalsuiker
              De Notenshop
              Waardering:
              100% of 100

              Vanaf 2,25

              Kristalsuiker
              Kristalsuiker
              750 gram stazak
              Info
              De voorraad wordt opgehaald
              2,25
               3,00/kg