Gingerbread house (peperkoekhuisje)

Of je nu gaat voor een strak modern ontwerp of een huisje dat bedolven is onder het snoepgoed: met dit basisrecept staat jouw creatie als een huis!
Het geheim van een geslaagd peperkoekhuisje zit hem in het deeg, want voor een bouwwerk hebben we stevigheid nodig. Dit peperkoekdeeg behoudt tijdens het bakken perfect zijn vorm en loopt niet uit. Het resultaat zijn stevige, harde koekplaten die het gewicht van al je versieringen met gemak kunnen dragen. Afhankelijk van de grootte van het huisje en de dikte van het deeg kun je met dit recept 1 of 2 peperkoekhuisjes maken. Van overgebleven deeg kun je eetbare kerst ornamenten of koekjes maken.
Om het huisje in elkaar te zetten gebruiken we royal icing, een glazuur op basis van eiwit en poedersuiker dat hard opdroogt. Dit gebruik je als cement om het huisje mee in elkaar te zetten én te versieren.
Aantal porties: 1 - 2 peperkoekhuisjes
Bereidingstijd: 60 min + 18 min baktijd + 120 min baktijd
Keukenbenodigdheden: grote kom, spatel, zeef, vershoudfolie, bakplaat, bakpapier, mesje, ronde uitsteker of spuitmondje, mixer, spuitzak met klein spuitmondje, serveerplank.
Bereidingswijze:
- Zet alle ingrediënten klaar. Print het bijgevoegde sjabloon uit (zie onderaan de pagina) of maak zelf een sjabloon van stevig papier.

2. Meng de suiker met de boter door elkaar. Voeg daarna de stroop en het ei toe en roer tot een smeuïg deeg.

3. Zeef de bloem, baking soda, koekkruiden en zout boven de kom en roer of kneed dit kort maar zorgvuldig door elkaar.

4. Vorm een plak van het deeg, verpak het in vershoudfolie en laat het minimaal 1 uur (of een nacht) rusten in de koelkast.

5. Verwarm de oven voor op 180º C (boven- en onderwarmte). Bestuif het werkblad, deeg en de deegroller licht met bloem. Rol het deeg uit tot een egale lap van 5 mm dikte. Gebruik het sjabloon om de onderdelen van het huisje uit de deeglap te snijden. Zorg ervoor dat je alle onderdelen twee keer per huisje maakt. Leg de onderdelen voorzichtig op een met bakpapier beklede bakplaat. Snij of steek er met behulp van een mesje en ronde uitsteker of spuitmondje naar wens ramen en deuren uit. Een cocktailprikker kan handig zijn om de uitgestoken stukjes eruit te halen.

6. Bak de koekplaten in 15-20 minuten tot de randjes net beginnen te kleuren. Wil je “glas” in de ramen maken? Maal dan een paar harde zuurtjes grof (in de keukenmachine of met een deegroller) en bak die de laatste 6 minuten mee op de plek waar je raampjes hebt gemaakt. Kleinere onderdelen zoals de schoorsteen of koekjes bak je korter (bak ze apart of voeg ze halverwege de baktijd pas toe).

7. Laat de koekplaten helemaal afkoelen. Als de koekplaten toch een beetje zijn uitgelopen tijdens het bakken, dan kun je ze weer wat rechter maken met een rasp. Maak intussen de royal icing door het eiwit tot stevige witte pieken te kloppen met de poedersuiker.

8. Doe de royal icing in een spuitzak met een klein spuitmondje (of knip het puntje van een zak als je geen spuitmondje hebt). Neem een plank waar je het huisje op wilt bouwen en spuit een frame van royal icing op de plank waar het huisje komt te staan. Hoe meer royal icing je gebruikt, hoe makkelijker het huisje blijft staan.

9. Spuit een dikke laag royal icing op de zijkant van een van de muren. Zet de voorgevel en deze zijmuur tegen elkaar aan, bovenop het frame van royal icing. Hou een minuutje op zijn plaats en ga dan verder met de andere zijmuur en daarna de achtergevel. Om het dak te plaatsen voorzie je de bovenranden van de voor- en achtergevel en de muren van een dikke laag royal icing, evenals de bovenrand waar de twee dakplaten tegen elkaar aankomen. Je kunt naar wens ook nog een schoorsteentje toevoegen.

10. En dan is het tijd om het huisje te versieren! Zet foute kerstmuziek op en ga los met royal icing en verschillende soorten snoep of sprinkles naar wens, zoals eetbare pareltjes, mini smarties en pepermunt zuurstokken.
Tip: Als het huisje is opgedroogd kun je het van het frame van royal icing verwijderen om er een led-theelichtje in te zetten.
Glutenvrij peperkoekhuisje, gingerbread house zonder snoep en andere variaties
Wil je jouw peperkoekhuisje net even anders maken? Met een paar simpele aanpassingen geef je er een verrassende draai aan.
- Notenhuisje: In plaats van met felgekleurd snoepgoed, kun je het huisje net zo mooi decoreren met noten en zaden voor een natuurlijke, rustieke look. Gebruik bijvoorbeeld geschaafde amandelen als dakpannen, pompoenpitten rondom het raamkozijn en fijngehakte pecannoten voor het tuinpad.
- Citrustwist: Voeg de rasp van een schoongeboende biologische sinaasappel toe aan het deeg voor een frisse variatie die perfect past bij de koekkruiden.
- Winter wonderland: Bestrooi het dak direct na het aanbrengen van de icing rijkelijk met geraspte kokos.Je kunt dit ook rondom het huisje strooien. Zet een paar mini kerstboompjes in de “tuin” rondom het huisje.
- Glutenvrij peperkoekhuisje: Vervang de bloem door een combinatie van amandelmeel en een glutenvrije bakmix. Let er wel op dat het deeg kwetsbaarder kan zijn; rol de platen daarom nog wat dikker uit voor extra stevigheid tijdens het bouwen.













Opmerkingen (0)