Driekoningentaart

Op 6 januari is het Driekoningen. Deze dag markeert het einde van de kersttijd en sommige mensen wachten tot 6 januari met het opruimen van de kerstboom. Vroeger was Driekoningen groot in heel Nederland, en hoewel het nu minder is, blijven tradities zoals de driekoningentaart bestaan. De oorsprong Franse taart (Galette des Rois) bestaat uit goudbruin, knapperig bladerdeeg gevuld met een fluweelzachte frangipane en is de perfecte manier om de feestdagen smakelijk af te sluiten.
Hoewel Franse bakkers dagen bezig zijn met hun deeg, maken wij vandaag iets makkelijker met kant-en-klaar bladerdeeg. Zo kun jij je volledig focussen op het maken van de allerlekkerste vulling (hoewel die ook in een handomdraai op tafel staat).
En het belangrijkste onderdeel mag natuurlijk niet ontbreken: de verrassing in de taart. Verstop een porseleinen beeldje (fève), boon of een hele amandel in de vulling. Degene die dit in zijn of haar stuk taart vindt, mag de kroon opzetten en is de koning of koningin van de dag!
- Aantal porties: 6 personen
- Bereidingstijd: 20 min + 30 min. baktijd
- Keukenbenodigdheden: mixer, bakspatel, bakplaat, spuitzak (optioneel), deegroller (optioneel), groot bord, mesje, bakkwastje, cocktailprikker, gouden kroon van papier of karton.
Bereidingswijze:
- Zet alle ingrediënten klaar. Verwarm de oven voor op 180º C (hetelucht). Zorg ervoor dat de boter en eieren op kamertemperatuur zijn. Dit kun je eventueel versnellen door de eieren even in bakje met handwarm water te leggen en de boter 10 seconden te verwarmen in de magnetron.

- Klop de boter met de suiker, citroenrasp en een snufje zout goed door elkaar. Klop dan eerst de 2 hele eieren en daarna het amandelmeel er doorheen.

- Rol een van de twee rollen bladerdeeg uit. Leg het bladerdeeg met het bijgeleverde bakpapier op een bakplaat. Verdeel de vulling in een cirkel van 22 cm over het bladerdeeg. Dit gaat het makkelijkste door de vulling in een spuitzak te doen, maar met twee lepels gaat het ook. Druk een hele amandel of boon in de vulling. Bestrijk het bladerdeeg rondom de vulling licht met water.

- Rol de tweede rol bladerdeeg uit en maak hem een paar centimeter breder door er zachtjes met een deegroller overheen te rollen. Dek de vulling af met het tweede vel bladerdeeg. Druk het deeg rondom de vulling goed aan om te zorgen dat het deeg goed aan elkaar plakt en er geen lucht tussen de vulling en het bladerdeeg zit. Gebruik een ronde uitsteker van 24 cm of een groot bord en een mesje om het bladerdeeg rondom weg te snijden. Maak naar wens met behulp van de achterkant van een vork of lepel en twee vingers een mooie geschulpte rand. Prik met een cocktailprikker een gat in het midden van de bovenkant van de taart zodat stoom kan ontsnappen tijdens het bakken.

- Klop de eidooier los en bestrijk de bovenkant van de taart hiermee. Kerf daarna met een scherp mesje een mooi patroon in het bladerdeeg.

- Bak de driekoningentaart onder het midden van de oven in 30-40 minuten goudbruin en gaar. Laat afkoelen en serveer met een papieren of kartonnen kroon. Degene die de boon vindt mag de kroon opzetten en is de koning of koningin van de dag!

Mini driekoningentaartjes, driekoningen met pistache en andere variaties
Wanneer je een ronde driekoningentaart maakt van twee rechthoekige lappen kant-en-klaar bladerdeeg, dan hou je aan de zijkant bladerdeeg over. Maak een beetje extra vulling en gebruik de overgebleven stukken bladerdeeg om nog een paar mini driekoningentaartjes te maken. Je kunt er ook voor kiezen om juist alleen maar kleine taartjes, of een grote rechthoekige taart te maken.
De frangipane-vulling met amandel is traditioneel, maar je kunt het ook voor een deel vervangen door pistachenotenmeel of een lepel pistachepasta. Daarnaast is het ook heerlijk om een paar verse frambozen in de frangipane te drukken voordat je het afdekt met de bovenste laag bladerdeeg. Om de amandelsmaak te benaderukken zijn er veel recepten die een theelepel amandelextract aan de vulling toevoegen. Een scheutje kruidige rum doet het ook goed. Of geef de taart een Hollands tintje door dunne plakjes appel en een snufje kaneel op de frangipane te leggen voordat je de taart afdekt.












Opmerkingen (0)