Crostata
De crostata is een taart die je in Italië heel veel tegenkomt. Bij een ontbijtbuffet in een fijn hotel bijvoorbeeld of in de vitrine bij een restaurant of koffiebarretje. Soms betaal je per gewicht en kun je ter plekke aangeven hoeveel er mag worden afgesneden. Dit is vergelijkbaar met hoe wij kaas kopen op de markt.
De korst van de crostata is koekjesachtig en doet denken aan het Engelse shortbread. De Italianen noemen dit type deeg "pasta frolla". Door de toevoeging van een extra eierdooier, wordt het wat rijker van smaak en kleur. Wanneer je een kleinere hoeveelheid wilt maken, bijvoorbeeld 2/3 van alle hoeveelheden voor een taart van 18 cm, dan kun je gerust alleen een heel ei nemen.
Tip: crostata di marmellate is een crostata gevuld met jam. Deze crostata is door de zoete vulling lang houdbaar, maar ook zoet en vrij machtig. Het is daarom aan te raden om de taart niet te hoog te maken. Een laag jam van één cm is meer dan genoeg. In Italië zijn speciale bakvormen te koop die lijken op een ondiepe cuichevorm. Gebruik je een metalen bakvorm met een hogere (uitlopende) rand? Dan kun je de deeglap over de bakvorm leggen. Even met de deegroller over de rand rollen om het deeg af te snijden en de lap verder in de vorm laten zakken (zie stappenfoto's). Je kunt het deeg ook gewoon bijsnijden met een keukenmesje.
- Aantal porties: 12 personen
- Bereidingstijd: 30 minuten + 2 uur wachttijd
- Keukenbenodigdheden: metalen quichevorm 22-24 cm, garde, deegschraper, vershoudfolie, deegroller, bakpapier
Bereidingswijze
1. Zet alle ingrediënten klaar. Vet de bakvorm in met een beetje olie of boter.
2. Doe de bloem, bakpoeder, suiker en zout in een kom en roer met een garde goed door elkaar. Snijd de koude boter in blokjes en wrijf de boter kort, maar zorgvuldig door het bloemmengsel, zodat er een deeg van fijne kruimels ontstaat.
3. Voeg tot slot het ei en de extra dooier toe aan het deeg en kneed kort door tot een samenhangend deeg. Vorm een plak van het deeg, verpak het in vershoudfolie en laat het 1 tot 24 uur rusten in de koelkast.
4. Haal 2/3 van het deeg uit de koelkast en kneed het kort door. Bestuif het werkblad, het deeg en de deegroller licht met bloem en rol het deeg op een bakmatje of vel bakpapier uit tot een lap van 2-3 mm dik. Als het deeg erg zacht is, kan het handig zijn om het uit te rollen tussen twee vellen bakpapier. Leg het deeg met behulp van van het bakpapier in de bakvorm. Verwijder het bakpapier en snijd overhangend deeg af door met de deegroller over de rand van de vorm te rollen. Begeleid de deeglap verder de vorm in, zodat de bodem overal goed op de bakvorm aansluit.
5. Prik de deegbodem op enkele plaatsen in met een vork. Roer de jam even los en verdeel de jam over de deegbodem. Zet de bakvorm weer in de koelkast terwijl je de rest van het deeg uitrolt.
6. Rol het overgebleven deeg uit. Snijd het in repen van een paar cm breed. Leg de helft van de repen naast elkaar over de taart, met ongeveer een reepbreedte tussenruimte.
7. Draai de taart dan 45 graden en leg de rest van de deegrepen over de taart, zodat een ruitpatroon ontstaat. Optioneel: vorm van wat overgebleven deeg een rolletje en druk dit rondom langs de rand aan. Verwarm de oven voor op 170 graden (hetelucht) en zet de taart nog even in de koelkast terwijl de oven voorverwarmt.
8. Bak de crostata in zo'n 35 min. goudbruin en gaar. Laat de crostata helemaal afkoelen en bestrooi naar wens met poedersuiker.
Crostata di Nutella, ricotta met chocolade en andere variaties
De klassieke crostata di marmellata is eigenlijk met elke soort jam heerlijk. Abrikozenjam geeft weer een heel andere smaak dan bijvoorbeeld rode vruchtenjam. En cranberryjam geeft een verassende rinse smaak die zeker het proberen waard is.
Met het basisrecept voor het deeg van deze crostata, kun e eindeloos veel variaties maken. Ook zonder jam. Zo is een crostata met een vulling van hazelnootpasta of Nutella onweerstaanbaar. Of probeer eens een vulling van opgeklopte ricotta met chocoladedruppels of banketbakkersroom.
Ook kun je aan het deeg nog een eigen twist geven door er een beetje geraspte citroen- of sinaasappelschil aan toe te voegen. Of bijvoorbeeld een snufje kaneel.
Opmerkingen (0)