Sticky, smaakvol en een droom voor iedere chocolade liefhebber. Deze waanzinnige glutenvrije chocoladecake laat menig hart harder kloppen! Een avontuur in de keuken begon met het idee voor het maken van een overheerlijke glutenvrije chocoladecake met frambozen, eindigde op één of andere manier toch weer met een frisse cheesecake swirl. En juist dát maakt in dit geval het verschil.

Stroop de mouwen maar op, haal de cakevorm uit de kast én sla het recept op. Een kind kan de was doen, zo makkelijk is deze creatie om te maken!

Glutenvrij, tarwevrij, lactosevrij én zonder geraffineerde suikers!

Wat heb je nodig?

  • Mengkom
  • Foodprocessor
  • Cakevorm á 21 cm
  • Bakpapier

Ingrediënten:

Voor de cake:

*Eivrij of vegan? Vervang de eieren door een banaan en twee el gebroken lijnzaad geweekt in 6 el water. Voeg als laatste een halve theelepel baking soda en appelazijn toe zodat de cake ook luchtig zal worden. Verleng de baktijd met 5 a 10 minuten.

Voor de cheescakeswirl:

  • 150 gr kokosyoghurt of een andere stevige yoghurt of kwark
  • 1 tl vanille-extract

Aan de slag!

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden. Bekleed ondertussen de cakevorm met bakpapier of vet deze goed in.
  2. Spoel de kikkererwten schoon in een vergiet. Pureer deze samen met de eieren, pecannoten, kokosmelk, speculaaskruiden, bakpoeder, zeezout en ontpitte Medjoul dadels met een foodprocessor tot een stevig beslag.
  3. Hak de pure chocolade grof en spatel dit door het chocolademengsel.
  4. Schenk het beslag in de cakevorm en ga ondertussen aan de slag met het maken van de cheesecakeswirl.
  5. Laat de yoghurt goed uitlekken, het mag niet vloeibaar zijn maar het moet schepbaar zijn, anders wordt jouw cake te nat. Roer hier het zoetmiddel en de vanille doorheen.
  6. Verdeel de helft van het chocolade beslag over de bodem van de cakevorm. Strooi hier enkele frambozen overheen en eventueel wat pecannoten en gehakte pure chocolade. Schenk de rest van het beslag in de cakevorm.
  7. Swirl de yoghurt over de cake en maak hier met een vork een leuk patroontje van. Strooi de overige chocolade over de cake.
  8. Schuif de cake de oven in voor een bruiningskuurtje van zo’n 45 á 50 minuten.
  9. Laat de cake goed afkoelen buiten de oven. Ik benadruk, GOED afkoelen. Schuif de cake de koelkast in voor zo’n twee uur zodat de cheesecakevulling goed op kan stijven. Eerlijk waar, het is het wachten waard!

Nadat je de cake goed hebt laten afkoelen kan je hem uitstekend snijden. Laat me weten in de reacties of jij dit heerlijke recept al een keer geprobeerd hebt!