Cashewnoten roosteren

Cashewnoten zijn erg populair en worden zowel rauw als geroosterd gegeten. Ze zijn heerlijk als snack, maar ook in salades en Indonesische kipgerechten komen cashewnoten goed tot hun recht. De meeste mensen geven de voorkeur aan licht geroosterde cashewnoten omdat de smaak dan extra goed naar voren komt.
Cashewnoten bevatten van nature onverzadigde vetzuren en zijn een bron van eiwitten. Afhankelijk van de hoeveelheid kunnen ze ook een bron van vezels zijn. Door rauwe cashewnoten zelf te roosteren, kunt u de hoeveelheid olie, zout en specerijen naar eigen smaak bepalen. Maak bijvoorbeeld pittige geroosterde cashewnoten met een vleugje chilipoeder.
Cashewnoten roosteren, branden of bakken?
Naast het roosteren is het ook mogelijk om cashewnoten te branden of te bakken. Het verschil: bij branden worden noten bereid met olie, terwijl roosteren zonder toegevoegde olie gebeurt. Cashewnoten bevatten van nature al vetten, waardoor het toevoegen van extra olie niet per se nodig is.
Het branden van noten met olie zorgt vaak voor een extra knapperige textuur en een intensere smaak. Een voordeel van zelf branden is dat u de hoeveelheid olie en de bereidingstijd zelf kunt bepalen, afgestemd op uw eigen voorkeuren.
Cashewnoten in de pan of in de oven roosteren
Het is mogelijk om cashewnoten zowel in de pan als in de oven te roosteren. Indien u een oven ter beschikking heeft, verdient deze de voorkeur omdat de cashewnoten in de oven gelijkmatig verhit worden van alle kanten.
Cashewnoten roosteren in de oven
- Haal de bakplaat uit de oven en leg er een vel bakpapier op.
- Verwarm de oven voor op 175 °C.
- Verspreid de cashewnoten over de bakplaat en zorg daarbij dat de cashewnoten niet op elkaar liggen.
- Als de oven tot 175 °C verwarmd is, plaatst u de bakplaat met cashewnoten in de oven.
- Haal de cashewnoten na 7 minuten uit de oven en keer ze allemaal om. Plaats de bakplaat vervolgens andersom terug in de oven zodat alle noten dezelfde verhitting ondergaan.
- Laat de noten vervolgens nog eens 7 tot 8 minuten roosteren en houd ze goed in de gaten. Noten kunnen namelijk plotseling erg snel verbranden.
- Als de noten klaar zijn haalt u de bakplaat uit de oven en legt u de noten in een schaal zodat ze af kunnen koelen en de vrijgekomen oliën terug kunnen trekken in de noten. Geef ze hier minimaal 60 minuten de tijd voor.
- Bewaar de cashewnoten in een afgesloten pot of bakje en voeg er naar smaak zout en andere kruiden aan toe.
Cashewnoten roosteren in de pan
- Verhit de koekenpan op een middelhoog vuur.
- Plaats de cashewnoten in de pan en blijf ze rustig roeren of schud met de pan zodat de noten rondom mooi bruin van kleur worden.
- Zodra de cashewnoten lichtbruin van kleur worden en er een heerlijke notengeur vrijkomt, legt u ze op een bord zodat ze kunnen afkoelen.
- Laat ze minimaal 60 minuten afkoelen zodat de vrijgekomen oliën terug kunnen trekken.
- Voeg eventueel zout toe en bewaar de geroosterde cashewnoten in een afgesloten pot of bakje.
Tips voor het roosteren van de lekkerste cashewnoten
Voor de beste smaak is het aan te raden om cashewnoten kort te roosteren op een matige temperatuur. Als noten te lang of op te hoge temperatuur geroosterd worden, kan dit ten koste gaan van hun smaak en structuur. Ook kan het invloed hebben op bepaalde voedingsstoffen die gevoelig zijn voor verhitting. Houd de noten daarom goed in de gaten tijdens het roosteren, zodat ze mooi goudbruin en knapperig blijven.
Aan de slag met cashewnoten roosteren
Bent u benieuwd naar de heerlijke smaak en de geur van zelf geroosterde cashewnoten? Bestel uw rauwe cashewnoten dan gemakkelijk online bij De Notenshop.
Opmerkingen (0)