Stokbrood!

Een warme zomerse dag, barbecue aan en een knapperig stokbroodje met een dipje naar keuze. Hier gaat toch wel menig hart sneller van kloppen! Met het recept van dit stokbrood tover jij in een handomdraai super snel een voedzaam broodje op tafel.

Je bent gewaarschuwd, op deze manier steelt het stokbrood de show en is de barbecue slechts bijzaak!

Ingrediënten:

  • 200 gr havermeel
  • 100 gr havervlokken
  • 250 ml karnemelk, (lv) yoghurt*
  • 3 tl Italiaanse kruiden
  • 1 tl xanthaangom
  • 50 gr pompoenpitten of zonnebloempitten
  • snufje zout
  • 1 tl baksoda.

*Niet glutenvrij? Gebruik speltmeel.
**Plantaardig? Gebruik soja yoghurt of plantaardige melk. Voeg een el appelazijn toe en laat het een kwartiertje staan. Roer dit goedje vervolgens door jouw deeg heen.

Aan de slag!

  1. Verwarm de oven voor op 235 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Doe alle ingrediënten (houd een handje pompoenpitten achter de hand) in een mengkom en kneed dit tot een soepel deeg. Is het deeg te plakkerig? Voeg wat olijfolie toe of bestrooi jouw handen met wat extra meel. Voeg geen meel toe aan het deeg, want dan wordt het deeg te droog. Is het deeg te droog? Voeg een klein scheutje koud water toe.
  3. Rol het deeg uit op een met meel bestrooid aanrechtblad in de vorm van een stokbrood.
  4. Snijd de bovenkant in zodat het broodje in de oven mooi kan rijzen.
  5. Smeer het broodje in met wat (plantaardige) melk of karnemelk en bestrooi het broodje met de overgebleven pompoenpitten.
  6. Verlaag de temperatuur van de oven naar 200 graden. Leg het stokbrood op de bakplaat en schuif deze Bolide de oven in voor een bruiningskuurtje van 30 minuten. Het brood is gaar als het hol klinkt als je erop tikt.
  7. Laat het broodje afkoelen buiten de oven en geniet ervan met volle teugen!