20% korting op gebrande noten! Alleen 25 & 26 juli   |  OP = OP

Elke 2e pot Verse pindakaas bio met -50% korting! Klik hier!

Limoncello

0
(0)
Vier ingrediënten en vier weken geduld, meer heb je niet nodig. Onweerstaanbaar lekker en leuk om zelf te maken!
30 min.
Limoncello

In Italiaanse restaurants wordt limoncello vaak ijskoud uit de vriezer geserveerd aan het einde van de maaltijd, als digestief. Maar we zien limoncello ook steeds vaker naast de bekende Aperol Spritz op het cocktailmenu staan. Voor een Limoncello Spritz vul je een groot wijnglas met ijs. Schenk er 2 delen limoncello en 3 delen prosecco in en vul het naar smaak aan met 1 deel bruiswater. Als je de limoncello zelf maakt, heb je wel wat geduld nodig!

Tip: In dit recept voor limoncello maken we gebruik van pure alcohol (96%). Dit is bij sommige slijters, online of bij de groothandel verkrijgbaar. Gebruik in ieder geval een variant die voor consumptie geschikt is. Het hoge alcoholpercentage is nodig om de essentiële oliën uit de citroenschillen op te lossen, daarom is bijvoorbeeld wodka minder geschikt.

Geniet, maar drink met mate. Geen 18, geen alcohol.

  • Aantal porties: 2 liter
  • Bereidingstijd: 30 minuten en wachttijd 3 weken
  • Keukenbenodigdheden: Dunschiller, (weck)pot met een inhoud van 1 liter, pannetje, zeef, trechter (optioneel) en glazen flessen

Bereidingswijze

1. Zet alle ingrediënten klaar.

    2. Boen de citroenen goed schoon en droog ze af. Snij met een scherpe dunschiller de schil van de citroenen. Zorg ervoor dat je alleen de gele laag van de schil meeneemt, want het witte laagje eronder is bitter.

    3. Doe de citroenschillen in een grote schone pot. Schenk de alcohol erbij. Sluit de pot af en zet weg op een donkere, koele plaats, zoals de kelder of trapkast. Laat de pot 3 tot 4 weken staan en zwenk elke paar dagen even om.

    4. Breng het water met de suiker in een pannetje aan de kook. Roer totdat de suiker is opgelost en laat helemaal afkoelen tot kamertemperatuur.

    5. Zet een zeef op het pannetje met suikerwater en schenk de inhoud van de pot met citroenschillen en alcohol hierin. De citroenschillen hebben we hierna niet meer nodig.

    6. Roer de limoncello door en schenk met behulp van een trechter in brandschone glazen flessen. De smaak van de limoncello zal zich in de eerste weken nog verder ontwikkelen en wat milder worden. Bewaar en serveer de limoncello bij voorkeur ijskoud.

      Crema di limoncello, limoncello van rabarber en andere variaties

      Klassieker dan limoncello van Italiaanse Sorrento citroenen wordt het natuurlijk niet, maar wist je dat je ook van allerlei andere soorten fruit een variatie op limoncello kunt maken? Een goed begin om te experimenteren is met andere soorten citrusfruit, zoals grapefruit of sinaasappel. Maar ook van rood zomerfruit zoals frambozen, aardbeien en zelfs rabarber kun je op deze manier een likeur maken. In plaats van gewone limoncello kun je ook crema di limoncello maken. Je gebruikt dan room in plaats van water in de vierde stap.

      Wanneer je zelf limoncello maakt, gebruik je alleen de schillen van de citroenen. Het overgebleven vruchtvlees of sap kun je gebruiken om bijvoorbeeld lemon curd te maken. Of vries het sap in ijsblokvormpjes in, zo heb je altijd citroensap bij de hand!

      Dit bericht is geplaatst in Dessert recepten, Feestelijke recepten, Basisrecepten en getagged met Citroen, Suiker, Alcohol

      Opmerkingen (0)