Lemon blueberry rolls met roomkaas glazuur

1 review
Heerlijke zoete Lemon blueberry rolls met roomkaas glazuur en een vleugje bessenlikeur.
60 min. + 20 min. oventijd
Lemon blueberry rolls met roomkaas glazuur

Het is de maand van de laatste zomerse dagen terwijl de herfst ook al af en toe om de hoek komt kijken. Deze zoete broodjes met citroen en bosbes zijn een frisse variatie op de bekende cinnamon rolls en passen perfect bij deze tijd van het jaar.

Door de gedroogde bosbessen te wellen in alcohol worden ze extra sappig en smaakvol. Een soort bosbessen boerenjongens!

Keukenbenodigdheden

Voor 9 zoete broodjes heb je een vierkante bakvorm nodig van 20 x 20 cm.

Voorbereiding

Bereidingswijze

  1. Wel de gedroogde bosbessen 15 minuten in gekookt water.
  2. Giet ze af, doe ze in een glas en giet er een ruime hoeveelheid drank overheen.
  3. Laat minimaal 30 minuten intrekken.

Het deeg

Bereidingswijze

  1. Doe de warme (maar niet hete!) melk met 1 el suiker in een schaaltje.
  2. Strooi de gist er overheen en laat 5-10 minuten staan.
  3. Doe de rest van de suiker met de bloem en het zout in een kom.
  4. Voeg het gistmengsel en het ei toe en roer door. Kneed de boter er met de hand doorheen.
  5. Leg een theedoek over de kom en laat het deeg 20-30 minuten rusten. Ga ondertussen verder met de vulling.

Lemon-blueberry-rolls-vierkant

De vulling

Bereidingswijze

  1. Meng de gesmolten boter met de basterdsuiker, citroenrasp en -sap en een snufje kaneel. Laat de bosbessen uitlekken.
  2. Kneed het deeg kort door en rol uit tot een rechthoekige lap (verhouding 2:3 en ongeveer 5 mm dik).
  3. Verdeel de vulling met een kwastje of achterkant van een lepel over de hele deeglap en strooi de bosbessen er overheen.
  4. Rol de deeglap op, over de lange zijde naar je toe. Verdeel de rol in 9 plakken (of 8 als je een ronde vorm gebruikt) en leg de plakken met de snijkant naar boven in een ingevette bakvorm.
  5. Neem een vorm waar de broodjes ruim in passen want ze gaan nog wat rijzen.
  6. Dek af met een theedoek en laat 20-30 minuten rijzen.
  7. Bak de broodjes in 20-25 minuten goudbruin in een voorverwarmde oven op 180º C.
  8. Laat de broodjes iets afkoelen terwijl je het glazuur maakt.

Het glazuur

Bereidingswijze

  1. Meng de roomkaas met de poedersuiker.
  2. Voeg net zoveel citroensap toe tot het de dikte van schenkstroop heeft.
  3. Verdeel het glazuur over de nog warme broodjes.

TIP: Als de deegrol indeukt tijdens het snijden kun je deze truc met flosdraad gebruiken. Leg de deegrol op een stuk flosdraad, kruis de twee uiteinden van het draad over elkaar heen en trek in tegenovergestelde richting. Voila!

Lemon-blueberry-rolls-portrait

Dit bericht is geplaatst in: Recepten, Bakrecepten, Gebak recepten

Opmerkingen (0)

Plaats een reactie