Christmas Crack

Zoek je nog naar een last-minute traktatie voor de feestdagen die gegarandeerd in de smaak zal vallen? Zoek net verder! Christmas Crack is niet voor niets een enorme hit in Amerika en verovert nu ook onze harten. De naam zegt het al: deze snack is krakend lekker en - je bent gewaarschuwd - behoorlijk verslavend. Christmas Crack is de ultieme combinatie van zoet en zout, en het mooiste is: je hebt er maar een handjevol ingrediënten voor nodig.
De basis bestaat uit een verassende laag mini crackers die je bedekt met de makkelijkste karamel ooit van boter en donkere basterdsuiker. Dit voorzien we van een laagje chocolade die je naar hartelust kunt versieren met kerstige toppings. Na het opstijven breek je de plaat in grove, rustieke stukken. Het resultaat is een heerlijke snack die perfect is voor bij de koffie, maar ook fantastisch staat op een feestelijke plank of leuk is om cadeau te geven in een mooi zakje.
Tip: Voor dit recept is het lekker om niet al te bittere pure chocolade te gebruiken. Een cacaopercentage van 54% tot 60% is ideaal. Als je naturel mini crackers gebruikt is het lekker om wat zout aan de karamel toe te voegen. Als je zoute mini crackers gebruikt kun je het zout in de karamel weghalen.
- Aantal porties: 35 stukjes
- Bereidingstijd: 20 min. + 6 min. baktijd + 90 min. wachttijd
- Keukenbenodigdheden: bakplaat 38 x 25 cm, aluminiumfolie, keukenmes, pannetje met dikke bodem, bakspatel, hittebestendige kom.
Bereidingswijze:
- Zet alle ingrediënten klaar. Verwarm de oven voor op 190º C (hetelucht)

- Bekleed een bakplaat royaal met aluminiumfolie. Zorg ervoor dat ook de randen van de bakplaat ingepakt zijn. Vet het aluminiumfolie in met een beetje bakspray of neutrale olie, zoals zonnebloemolie. Breek of snij de mini crackers los van elkaar en schik ze in een enkele laag op de bakplaat.

- Doe de boter met de donkere basterdsuiker in een steelpannetje en zet dit op middelhoog vuur. Roer regelmatig door met een spatel om aanbranden te voorkomen. Smelt intussen de chocolade au bain-marie of in korte intervallen in de magnetron (roer tussendoor steeds goed door!) en laat dit tot gebruik staan.

- Zet het vuur lager als de boter met de donkere basterdsuiker begint te koken. Laat het nog een paar minuten doorpruttelen tot de suiker helemaal opgelost is en de boter een beetje nootachtig ruikt. Het is nu karamel geworden.

- Giet de hete karamel op de bakplaat, bovenop de mini crackers. Gebruik de spatel om karamel te verdelen. Zet de bakplaat in het midden van de oven gedurende 6 minuten.

- Haal de bakplaat uit de oven. Laat 1 minuut afkoelen (duw intussen eventueel verschoven crackertjes voorzichtig terug op hun plaats met de achterkant van een lepel).

- Verdeel dan de gesmolten chocolade erover. Tik een paar keer met de bakplaat op het aanrecht om de chocolade mooi te laten uitvloeien.

- Verdeel als de bakplaat niet meer heet aanvoelt toppings naar keuze over de chocolade, zoals groene en rode mini smarties, goudkleurige suiker en eetbare pareltjes. Zet de bakplaat 1 ½ uur in de koelkast zodat de karamel en de chocolade verder uit kunnen harden en breek de Christmas Crack daarna in stukken.


Koningsdag Crack, Christmas Crack met witte chocolade en andere variaties
Eerlijk is eerlijk, wij vinden dit recept het lekkerst met een niet al te bittere pure chocolade. Maar als je een echte zoetekauw bent kun je natuurlijk ook experimenteren met andere soorten chocolade! Zo geeft de witte chocolade weer een totaal andere smaaksensatie en laat de gekleurde toppings extra mooi uitkomen.
Sowieso kun je met de toppings alle kanten op. In plaats van Christmas Crack maak je zo in een handomdraai een heerlijke traktatie die bij een heel ander thema past. Wat dacht je bijvoorbeeld van Paas Crack, Koningsdag Crack of een feestelijke verjaardagsvariatie?
In plaats van naturel of zoute mini crackers kun je ook andere soorten crackers gebruiken om Christmas Crack te maken. Hoe toepasselijk zijn matzes bijvoorbeeld voor Paas Crack? Daarnaast kun je de karamel extra diepgang geven door een theelepel vanille extract toe te voegen voordat je de karamel over de mini crackers verdeelt.










Opmerkingen (0)