Bruschetta

Midden in de zomer zijn verse tomaten op hun allerlekkerst. Tijd voor bruschetta! Bruschetta is een heerlijk Italiaans borrelhapje of voorgerecht van geroosterde plakken stokbrood. Ideaal om brood van gisteren nieuw leven in te blazen. Wij maken vandaag de meest bekende versie met verse tomaat en basilicum. Gebruik het liefst zomerse tomaten met veel smaak en goede olijfolie. Onderaan het recept vind je nog een aantal heerlijke variaties.
Tip: Je kunt het brood voor de bruschetta ook roosteren op de BBQ. In plaats van stokbrood kun je ook ciabatta of dikke plakken zuurdesembrood gebruiken.
- Aantal porties: voor 4 personen
- Bereidingstijd: 15 minuten
- Wachttijd: 15 minuten
- Keukenbenodigdheden: keukenmes, grillpan of rooster
Bereidingswijze
1. Zet alle ingrediënten klaar. Verwarm de oven voor op 200º C.

2. Maak de tomaten schoon, schep de zaadjes eruit en snij het vruchtvlees in blokjes. Snij een handjevol basilicumblaadjes in reepjes.

3. Breng de tomaat met basilicum royaal op smaak met olijfolie, zout en peper. Zet een kwartiertje apart om de smaken even in te laten trekken.

4. Snijd het brood in dikke schuine plakken.

5. Besprenkel de plakken brood met olijfolie en rooster ze in de hete oven. Dit kan ook in een grillpan of op de BBQ.

6. Snijd de tenen knoflook over de lengte doormidden. Wrijf de plakken brood zodra ze uit de oven komen in met de knoflook.
7. Schep de tomatensalade op de geroosterde plakken brood en serveer direct.

Pan con tomate, bruschetta funghi en andere variaties
Deze klassieke versie met tomaat is de bekendste, maar wist je dat er ook allerlei andere toppings mogelijk zijn? Zo zijn er verschillende versies die ricotta als basis nemen, bijvoorbeeld met geroosterde groente, gedroogde ham of gebakken paddenstoelen. Een puree van doperwt is een kleurrijke vegan variatie. Zachte geitenkaas is heerlijk in combinatie met verse vijgen of nectarines en nootjes. Bruschetta is ook een ideaal gerecht om een restje gegrild vlees of groente van de BBQ mee op te maken. Of serveer eens een salade als borrelhapje op bruschetta, bijvoorbeeld carpaccio of vitello tonato. De mogelijkheden zijn eindeloos!
In Spanje hebben ze een eigen versie van dit gerecht: pan con tomate. Daarbij wordt het brood ook geroosterd en ingewreven met knoflook. In plaats van een tomatensalade wrijf je een halve tomaat op het harde brood totdat je alleen nog het velletje over hebt en het brood voorzien is van een verse tomatenpuree. Heerlijk!
Opmerkingen (0)