Opruim-Zondag: 400 gram chocolade rozijnen melk voor maar €1,95! Klik hier!

Waanzinnige Woensdag: 25% korting op Cashewnoten ongebrand! Klik hier!

Bruine boterkoek

0
(0)
Met liefde gebakken boterkoek met een kenmerkende, volle smaak. Een klassieker die net dat beetje extra heeft. Onvergetelijk lekker!
20 min. + 30 min. baktijd
Bruine boterkoek

Bedrieglijk simpel, maar o zo lekker: zelfgemaakte boterkoek. Door de boter eerst te bruinen ontstaat een heerlijk nootachtig aroma (beurre noisette). In combinatie met lichtbruine basterdsuiker geeft dit de boterkoek een heerlijke karamelsmaak, die doet denken aan ouderwetse boterbabbelaars. De Zeeuwse bloem maakt de boterkoek extra bros.

We hebben de bruine boterkoek dit keer in een vierkante bakring gemaakt, zodat we er mooie ruitjes van kunnen snijden. Je kunt natuurlijk ook een boterkoekvorm of een brownievorm gebruiken.

  • Aantal: 10 personen
  • Bereidingstijd: 20 min. + 30 min. baktijd en 4 uur wachttijd
  • Keukenbenodigdheden: pannetje met dikke bodem, bakspatel, hittebestendige schaal, keukenmachine, RVS taartring vierkant 16x16 cm, bakpapier, bakkwastje, bakplaat, vork

Bereidingswijze

  1. Maak eerst de bruine boter (beurre noisette): Smelt de roomboter in een pannetje op middelhoog vuur tot de boter begint te bruisen. Zet het vuur lager en laat de boter rustig doorpruttelen tot deze begint te kleuren en nootachtig ruikt. Zet het vuur uit, want vanaf dit punt kan de boter snel aanbranden. Schenk de boter in een hittebestendige schaal. Laat afkoelen tot kamertemperatuur en zet de bruine boter vervolgens in de koelkast om weer hard te worden.
  2. Doe de droge ingrediënten (suiker, bloem, zout) met het vanille extract in de hakmolen van de keukenmachine. Snij de boter in grove stukken, voeg toe aan de droge ingrediënten. Schud even om en meng dan kort tot een kruimelig deeg. Je kunt de boter ook met de hand door de bloem wrijven als je geen keukenmachine hebt.
  3. Klop het ei los. Voeg de ⅔ van het ei en eventueel een scheutje melk toe aan het kruimelige deeg en meng nog even door, zodat het een smeuïg deeg wordt.
  4. Vet een vierkante taartring in met boter en bekleed de onderkant met bakpapier. Leg de taartring op een bakplaatje. Vul de taartring met het deeg. Gebruik vochtige handen om het deeg in een egale laag uit te drukken.
  5. Zet de boterkoek eerst 30 minuten in de koelkast. Verwarm intussen de oven voor op 180º C. Kerf met een vork een ruitpatroon in de bovenkant van de boterkoek. Bestrijk de bovenkant met het overgebleven losgeklopte ei.
  6. Bak de boterkoek in de bakring op de bakplaat in het midden van de oven in 30 minuten goudbruin en gaar. Laat een paar uur afkoelen, eerst op kamertemperatuur en daarna in de koelkast. Snij de bruine boterkoek in ruitjes en geniet!
Dit bericht is geplaatst in Recepten, Tussendoortjes recepten, Bakrecepten en getagged met Vanille extract, Bloem, Zeezout

Opmerkingen (0)

Gebruikte ingrediënten
Vanille extract 100 gram
De Notenshop
Waardering:
93% of 100
21,95
Zeezout fijn
De Notenshop
Waardering:
94% of 100

Vanaf 1,25

Fijn zeezout
Zeezout fijn
Zeeuwse bloem
De Notenshop
Waardering:
97% of 100

Vanaf 1,69

Zeeuwse Bloem
Zeeuwse bloem