Vanaf €35,- gratis verzending in NL
Klanten geven ons gemiddeld een 9.5!
Producten om blij van te worden
Verse producten met zorg verpakt

Hoe maak je tompoucen?

0
(0)
Met dit basisrecept maak je zelf de lekkerste tompoucen!
30 min. + 30 min. oventijd + 45 min. wachttijd
Hoe maak je tompoucen?

De tompouce is een echt Hollands gebakje. Twee plakken krokant bladerdeeg met daartussen een luchtige gele room en natuurlijk een heerlijke laag glazuur er bovenop. Bij de klassieke versie van de tompouce is het glazuur roze, maar wanneer je ze zelf maakt kun je voor elke kleur gaan die je maar wilt. Onderaan het recept vind je een aantal leuke ideeën voor variaties.

Het moeilijkste van dit recept is waarschijnlijk het snijden van de tompoucen. Dit gaat het beste met een scherp broodmes en door heel rustig te “zagen”, terwijl je de bovenkant van de tompouce voorzichtig vasthoudt. Is de bovenste laag eenmaal gesneden, dan snijdt je de rest van de tompouce in één keer door en kan het smullen beginnen!

  • Aantal porties: voor 8 tompoucen
  • Bereidingstijd: 30 minuten
  • Wachttijd: 45 minuten
  • Oventijd: 30 minuten
  • Keukenbenodigdheden: deegroller, bakplaat, bakpapier, vork, mixer of garde, pannetje, bakspatel, spuitzak (optioneel met glad spuitmondje), (glaceer)mes, liniaal, scherp broodmes

Hoe maak je tompoucen?

  1. Zet alle ingrediënten klaar. Leg de plakjes bladerdeeg naast elkaar en laat ze losjes afgedekt 15 minuten ontdooien. Verwarm de oven voor op 180º C hetelucht (of 200º C boven- en onderwarmte).
Ingrediënten

2. Verwijder het plastic aan de achterzijde van het bladerdeeg en maak een stapel van de plakjes bladerdeeg. Bestuif het werkblad, de deegroller en de bovenkant van de stapel bladerdeeg licht met bloem.

Stapel bladerdeeg

3. Rol het bladerdeeg in alle richtingen uit tot een grote lap. Vouw de lap als een envelop in drieën, draai een kwartslag en vouw nogmaals dubbel. Keer het bladerdeeg om en rol het nu uit tot een dunne lap met een breedte van 25 cm en (voor 8 tompoucen) een lengte van minimaal 35 cm. Leg het bladerdeeg op een met bakpapier beklede bakplaat en prik het deeg in alle richtingen helemaal stuk met een vork.

Uitgerold bladerdeeg

4. Bak het bladerdeeg in 30 minuten goudbruin en gaar. Snij de lange zijdes voorzichtig bij met een scherp (brood)mes en verdeel het in twee gelijke stroken van 10-11 cm breedte.

Goudbruin bladerdeeg

5. Weeg de gelatine 5 minuten in koud water. Klop de slagroom met de suiker bijna helemaal stijf. Klop het roompoeder met het water tot gele room.

Ingrediënten voor de vulling

6. Smelt de gelatine (zonder water) in een pannetje en voeg de gesmolten gelatine toe aan de gele room terwijl de mixer draait. Spatel de slagroom in drie delen door de gele room. Doe de vulling over in een spuitzak. Spuit twee lagen rechte banen vulling op de bovenkant van één van de stroken bladerdeeg.

Spuitzak met vulling

7. Leg de andere strook er ondersteboven bovenop en smeer de zijkanten netjes af met behulp van een (glaceer)mes.

Basis van de tompouce

8. Meng de poedersuiker met 1 eetlepel water en en een klein beetje kleurstof of sap. Voeg druppelsgewijs meer water toe tot het de dikte van tandpasta heeft. Verwarm au bain-marie of 10-15 seconden in de magnetron, roer door en verdeel over de bovenkant van de tompouce. Strijk glad met een (glaceer)mes. Zet de tompouce minimaal 30 minuten in de koelkast om verder op te stijven.

Lange reep

9. Meet aan de lange zijdes van de tompouce stukken van 4 cm af, markeer met een inkeping in het glazuur en snij de tompouce vervolgens op deze inkepingen in gelijke stukken. Dit gaat het beste door heel rustig te zagen met een scherp broodmes, terwijl je de bovenkant van de tompouce met je andere hand vasthoudt. Blijft er een stukje over? Dan is dat natuurlijk voor de bakker om te proeven!

Tip: Veeg het mes tussen het snijden van elke tompouce schoon met een vochtige doek.

Tompoucen

Chocolade of oranje tompoucen en andere variaties

Roze is een klassieke kleur voor tompoucen. Voor de perfecte tint roze kun je een paar verse frambozen door een zeef drukken en het sap gebruiken om het glazuur mee aan te maken. Maar wanneer je de tompoucen zelf maakt hoeft het niet bij roze te blijven!

Een bekende variant is de oranje tompouce, die heel populair is wanneer de Oranjegekte losbarst tijdens een EK of WK en natuurlijk met Koningsdag.

Mini-tompoucen zijn een graag geziene gast op babyshowers. Maak een roze en blauwe variant en versier met muisjes. Geen slagroom in huis? De tompoucen zijn ook heerlijk met alleen gele room als vulling. Gelatine toevoegen is dan niet meer nodig.

Voor chocolade of mokka tompoucen voeg je een of twee eetlepels cacao of oploskoffie naar smaak toe aan de gele room, plus twee eetlepels cacao aan de poedersuiker voor chocoladeglazuur.

In de bakkerij worden tompoucen doorgaans bestreken met een dun laagje abrikozenmousse voordat het glazuur erop gaat. Hierdoor wordt de smaak iets minder zoet en houdt het glazuur een mooie glans. Abrikozenmousse maak je eenvoudig zelf door een schep abrikozenjam met wat extra suiker kort te verwarmen tot een siroop.

Dit bericht is geplaatst in: Bakrecepten, Gebak recepten, Zoete recepten

Opmerkingen (0)

Plaats een reactie