Pavlova met walnoten, honing en verse vijgen

1 review
Deze luchtige pavlova is dé spectaculaire afsluiting voor een feestelijk diner!
Baktijd wordt geladen...
Pavlova met walnoten, honing en verse vijgen

De basis van deze pavlova bestaat uit een flinke meringue, zo wit als sneeuw. Daar bovenop een romige laag van onze crème chantilly met walnoten, honing en verse vijgen. De meringue kun je prima een dag van tevoren bereiden waardoor dit feestelijke dessert op het moment suprême in een handomdraai op tafel staat.

Het geheim van een hagelwitte pavlova zit ‘m in een lage oventemperatuur en een snufje wijnsteenbakpoeder. Dit zorgt voor een mooi stabiel schuim. Het maiszetmeel in dit recept zorgt voor een meringue met een brosse buitenkant met in het midden de textuur van marshmellows.

  • Aantal: Voor 6 personen.
  • Bereidingstijd: 20 minuten + 120-150 minuten oventijd.
  • Keukenbenodigdheden: Mixer, bakplaat, bakpapier, lepel.

Bereidingswijze

Meringue

  1. Verwarm de oven voor op 140º C. Maak een (liefst metalen) kom en de gardes van de mixer vetvrij door deze om te spoelen met kokend water. Spoel na met koud water om af te koelen en maak droog met schoon keukenpapier.
  2. Doe de eiwitten met het wijnsteen bakpoeder in de schone kom en klop de eiwitten stijf.
  3. Voeg lepel-voor-lepel de suiker toe en mix tot een glanzende meringue.
  4. Voeg tot slot het maïszetmeel toe en mix de meringue nog 30 seconden goed door.
  5. Teken op de onderkant van een vel bakpapier af hoe groot de pavlova moet worden. Schep de meringue in het midden van de getekende cirkel, strijk met behulp van een lepel wat uit richting de zijkanten en gebruik de achterkant van de lepel om de meringue in nette banen omhoog te trekken zodat een halve bolvorm ontstaat.
  6. Maak een lichte kuil in de bovenkant zodat er straks plaats is voor lekker veel vulling.
  7. Verlaag de oventemperatuur naar 100º C.
  8. Zet de pavlova in het midden van de oven en bak afhankelijk van de grootte in 2 tot 2,5 uur droog.
  9. Laat de pavlova vervolgens nog minimaal 1 uur afkoelen in de oven met de deur op een kier.

Assemblage

  1. Verwijder voorzichtig het bakpapier van de onderkant van de pavlova.
  2. Meng de instant cream met melk en water met een mixer met garde in 3 minuten op de hoogste versnelling.
  3. Spreid de opgeklopte room uit over de bovenkant van de pavlova en verdeel de walnoten, honing en verse vijgen erover.
  4. Om het helemaal af te maken kun je sterretjes in de pavlova steken. Wat een feestje!

Tip: Om dit dessert nog wat frisser te maken kun je de crème mengen met een schep Turkse yoghurt.

Dit bericht is geplaatst in Recepten, Dessert recepten, Bakrecepten en getagged met Walnoten

Opmerkingen (3)

Plaats een reactie
Gebruikte ingrediënten
Wijnsteen Bakpoeder Bio (115 gr)
Bio
Wijnsteen Bakpoeder Bio (115 gr)
Tammi
Waardering:
90% of 100
2,59
Gepelde Walnoten (Amerikaanse)
De Notenshop
Waardering:
95% of 100

Vanaf 3,75

Amerikaanse gepelde walnoten
Gepelde Walnoten (Amerikaanse)
250 gram stazak
Info
De voorraad wordt opgehaald
3,75
 15,00/kg
700 gram BV
Info
De voorraad wordt opgehaald
8,95
 12,79/kg
650 gram navul
Info
De voorraad wordt opgehaald
Special Price 6,95 Regular Price 8,95
 10,69/kg
10000 gram doos
Info
De voorraad wordt opgehaald
115,00
 11,50/kg
Bloemenhoning biologisch
Bio
Bloemen Honing Bio Knijpfles (250 gr)
De Traay
Waardering:
97% of 100
3,99
Maiszetmeel (Biologische)
Bio
Maiszetmeel (Biologische)
De Notenshop
Waardering:
95% of 100

Vanaf 2,25

Maiszetmeel (Biologische)
Maiszetmeel (Biologische)
450 gram stazak
Info
De voorraad wordt opgehaald
2,25
 5,00/kg
25000 gram baal
Info
De voorraad wordt opgehaald
79,95
 3,20/kg
Instant Cream
De Notenshop
Waardering:
100% of 100

Vanaf 6,95

Instant cream poeder
Instant Cream
1000 gram BV
Info
De voorraad wordt opgehaald
6,95
 6,95/kg
15000 gram baal
Info
De voorraad wordt opgehaald
Geef een seintje
79,95
 5,33/kg