Ingrediënten:

Voor 1 persoon
- 70 gram gierst
- 200 ml. water
- 70 gram veldsla
- Komkommer
- Bleekselderij
- Tomaat
- Handje doperwten (uit het vriesvak)
- Handje rozijnen*
- 20 gram pistachenoten* (ongezouten)
- 1 á 2 eetlepels extra vierge olijfolie*
- Halve citroen
- (Keltisch) zeezout*
- Zwarte peper*

Bereiding:

Benodigdheden: een kookpan, mes, snijblad en een saladekom
1. Rooster de gierst al roerend eventjes in de pan (zonder olie), totdat het er een nootachtige geur vrijkomt. Dit voorkomt dat de gierst aan elkaar blijft plakken. Gaan de korrels ‘poppen’ of verkleuren, dan kun je het water en een theelepel Keltisch zeezout er aan toevoegen. Breng het geheel aan de kook en laat de gierst vervolgens op een klein, laag pitje doorgaren, totdat het vocht opgenomen is door de korrels. Haal de pan van het vuur en laat het nog even tien minuutjes staan met het deksel op de pan.
2. Doe vervolgens de veldsla in een diepe saladekom. Snij een kwart van de komkommer in de voor jouw gewenste maat, verdeel de tomaat in kwarten en snij de bleekselderij in kleine reepjes. Voeg dit alles aan de veldsla toe en besprenkel de olijfolie er overheen samen met wat citroensap.
3. Roer met een vork door de korrels van de gierst. Het ziet er misschien plakkerig uit, maar zodra het is afgekoeld, lukt het goed de korrels van elkaar te ‘roeren’ met de vork. Verdeel de doperwten en rozijnen over de gierst en roer deze er door heen. Schep tot slot de gierst over de groenten in de kom met groenten en verdeel de pistachenoten over de salade heen. Breng eventueel nog op smaak met peper en/of zeezout. Eet smakelijk!
Gierst is een glutenvrij graan. Heb jij dus last van een glutenallergie of –intolerantie, dan is gierst een hele goede vervanger voor couscous. Wil je variëren met dit gerecht? Kies dan eens voor amandelen*, walnoten* of pompoenpitten* i.p.v. pistachenoten.