artikelen - € 0,00

U heeft niets in uw winkelwagen.

Subtotaal: € 0,00

Rijsmiddelen

Rijsmiddelen voeg je toe aan deeg en beslag om deze luchtiger te maken en te laten rijzen. Wanneer je heerlijke bakcreaties wil maken kun je niet zonder rijsmiddel. Het meest gebruikte rijsmiddel is gist wat voornamelijk voor brood wordt gebruikt. Er zijn ook verschillende alternatieven zoals bakpoeder, wijnsteenbakpoeder en baksoda welke een eigen karakteristieke smaak meegeven. In ons assortiment vind je volledig biologische rijsmiddelen van hoge kwaliteit voor de scherpste prijzen.

Verschillen tussen rijsmiddelen

Waarom zou je kiezen voor bakpoeder, baking soda of wijnsteenpoeder? Er zitten enkele belangrijke verschillen in de toepassing van deze rijsmiddelen. Je kunt dan ook niet zomaar de één vervangen voor de ander in je recept. 

Baking soda of natriumcarbonaat heeft de sterkste rijsende werking van de drie. Baking soda reageert op zuren. Zuurhoudende ingrediënten zoals citroen, karnemelk, yoghurt etc. zijn dus vereist om de rijsende werking te krijgen. Zonder loop je het risico dat het slecht rijst en heb je kans op een nasmaak. 

Bakpoeder is een mengsel van natriumcarbonaat waar al zuren en zetmeel aan is toegevoegd als stabilisator om altijd een rijsende werking te hebben. Bakpoeder heeft een iets minder krachtige werking omdat het een mengsel is. Je hoeft echter dus geen zuurhoudende ingrediënten te gebruiken met bakpoeder. Wil je baking soda vervangen voor bakpoeder moet je ongeveer rekening houden met een ratio van 1 op 3. 1 theelepel bakpoeder staat gelijk aan 1/3 baking soda.

Wijnsteenbakpoeder is vergelijkbaar met bakpoeder, maar bevat wijnsteen, een kaliumzout van wijnsteenzuur. Wijnsteenbakpoeder vereist ook geen zuurhoudende ingrediënten. Wijnsteen helpt bijvoorbeeld voorkomen dat suiker kristaliseert en het stabiliseren van eiwitten in meringue. Wijnsteenbakpoeder heeft veelal de voorkeur omdat het het meest natuurlijke rijsmiddel is en kan 1 op 1 vervangen worden met bakpoeder.